8 kwietnia 2020 u Kotków

Tematyka Tygodniowa "Święta wielkanocne"

Temat dnia: "Wielkanocne baby"

PROPOZYCJE ZABAW:

1.Zabawy ruchowe - Lekcja 2 –Dźwięki niskie i wysokie. 

 https://youtu.be/4YFmTNqTfsU

2.Zabawa słownikowa " Ze świętami kojarzy mi się ...", rodzic rozpoczyna zdanie, a dziecko podaje jak najwięcej słów , które kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi.

3.Zabawa dydaktyczna na podstawie fragmentu wiersza "Wielkanocny stół" Ewy Skarżyńskiej

- słuchanie wiersza czytanego przez rodzica

Nasz stół wielkanocny 

haftowany w kwiaty.

W borówkowej zieleni, listeczków skrzydlatych.

Lukrowana baba,

rozpycha się na nim

a przy babie - mazurek w owoce przybrany.

- rozmowa na podstawie wiersza:  Jak wygląda wielkanocny stół?, Jakie stały na nim ciasta?, Jakie przysmaki wielkanocne lubicie najbardziej?

- ćwiczenia w czytaniu / zdjęcia babek poniżej/ - 

To babka i to babka.

Ta ma lukier, a ta cukier puder.

My mamy dwie babki.

Jedna babka dla babci, druga dla mamy.

To babka na WIELKANOC

 

 

4.Zabawa ruchowa przy piosence " Bajkowe pisanki" https://youtu.be/UMl5kZ6DGas

5. Ćwiczenia w Karcie Pracy 3 zgodnie z tematyką.

6." Babka wielkanocna" - zajęcia kulinarne z rodzicami.

Ciasto:

25 dag mąki

25 dag cukru

25 dag margaryny (może być Kasia, Palma, dałam Palmę)

4 duże jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

3/4 szklanki cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do białości (na puszystą masę) z miękką margaryną i cukrem. Dodać startą na tarce jarzynowej na małych oczkach całą cytrynę (wcześniej wyszorowaną i sparzoną). Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
Przygotować foremkę na babkę z kominkiem (2 litry), wysmarować masłem (lub margaryną) i delikatnie wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki i jeszcze ciepłą polać lukrem.
 

                             Życzę Państwu i Dzieciom Smacznego!