17 kwietnia 2020 u Kotków

TEMATYKA TYGODNIOWA: Praca rolnika

TEMATYKA DNIA: Robimy ciasteczka

PROPOZYCJE ZABAW:

1.Wspólne z rodzicem śpiewanie piosenki " Stary Donald farmę miał"- zmiana ról podczas śpiewu, rodzic - narrator, dziecko - zwierzątko i na odwrót.

2.Zabawy z wierszem

-Wysłuchanie wiersza"Abecadło o chlebie" Władysław Bełza

ABC Chleba chcę, Lecz i wiedzieć mi się godzi, Z czego też to chleb się rodzi?

DEF Naprzód siew: Rolnik orze ziemię czarną I pod skibę rzuca ziarno

HKJ Ziarno w lot Zakiełkuje w ziemi łonie, I kłos buja na zagonie.

Ł i L Gdy już cel Osiągnięty gospodarza, Zboże wiozą do młynarza.

MNO Każde źdźbło, za obrotem kół, kamienia, W białą mąkę się zamienia.

PQS To już kres! Z młyna piekarz mąkę bierze I na zacier rzuca w dzieże.

RTU I co tchu W piec ogromny wkłada ciasto, By chleb miały wieś i miasto.

WXZ I chleb wnet! Patrzcie, ile rąk potrzeba, Aby mieć kawałek chleba.

- Rozmowa dotycząca treści wiersza:

Kto przyczynia się do tego, że mamy chleb?; Jak nazywają się te zawody?; Gdzie kupujemy chleb? 

- Nauka wiersza na pamięć z podziałem na role, poszczególne fragmenty na zmianę  dziecko mówi cicho lub głośno.

3.Zabawa ruchowa "Wiatraczki" do piosenki  Idzie do nas wiosna https://youtu.be/qoAwQ9WCWSM

Dziecko śpiewa piosenkę wystukując rytm, na przerwę w muzyce wykonuje wiatraczek - obraca się w miejscu dookoła własnej osi.

4. Praca z książką Karta Pracy 3 zgodnie z tematyką dnia.

5. Zabawa ruchowa " Na ziemi zostaje"  https://youtu.be/qoAwQ9WCWSM

6."Zdrowe ciasteczka z płatków owsianych" - zajęcia kulinarne

Składniki :

1 szklanka płatków owsianych, 8 dag miękkiego masła, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki bakalii (rodzynki, posiekane orzechy, pestki słonecznika), 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki mleka

Przygotowanie ciasteczek:

Rodzynki należy sparzyć i osączyć. Płatki zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Utrzeć z masłem i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem, wymieszać. Wlać mleko, wsypać bakalie, wymieszać na jednolitą masę. Wykładać na pergamin za pomocą dwóch łyżeczek małe porcje ciasta (najwyżej po pół łyżeczki). Piec w temperaturze 190–200°C przez 12 minut, do lekkiego zrumienienia. Zostawić do przestudzenia na blasze.

7. Degustacja ciasteczek SMACZNEGO !

                                                        ŻYCZĘ UDANEJ ZABAWY!

PROSZĘ O ZDJĘCIA  Z PROCESU PRZYGOTOWANIA CIASTEK I EFEKTU KOŃCOWEGO.