Jadłospis


JADŁOSPIS

W zakładzie używa się: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy ( migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki - Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.

 

WODA MINERALNA NIEGAZOWANA PODAWANA DZIECIOM MIĘDZY POSIŁKAMI

Norma dziennego zapotrzebowania energetycznego dla dzieciw wieku przedszkolnym wynosi 1400 kcal. Średnio ważonanorma na energię wynosi 1320 kcal.Na czas pobytu dziecka w przedszkolu przypada 75% średnio ważonej normy dziennej czyli 990 kcal. I śniadanie 20-25% od 200 do 250kcal, II śniadanie 15 -20% od 150 do 200kcal,obiad 35-40% od 350 do 400kcal,podwieczorek 5-10% od 50 do 100kcal

 

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Wtorek

12.11.19

 

ALERGENY

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem, ser żółty, pomidor, sałata, kawa z mlekiem, jabłuszko.

Mleko, pszenica, jaja

Zupa kalafiorowa, makaron z sosem parówkowym, fasolka szparagowa, sok owocowy,

Mleko, pszenica, jaja, seler

Kisiel malinowy z ciasteczkami wielozbożowymi  z musli.

Mleko, pszenica, jaja

Środa

13.11.19

ALERGENY

Długa bułka z masłem, polędwica drobiowa, ogórek zielony, kawa z mlekiem, gruszka.

Mleko, pszenica, jaja

Kapuśniak z kiszonej kapusty, pierogi leniwe z masełkiem, surówka z tartej marchewki i jabłka, soczek Kubuś 100% z owoców.

Mleko, pszenica, jaja, seler

Bułka grahamka z masłem, pasta z makreli z jajkiem i kiszonym ogórkiem, herbatka owocowa.

Mleko, pszenica, jaja, ryba

Czwartek

14.11.19

ALERGENY

Bułka kajzerka z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorem, kakao, mandarynka.

Mleko, pszenica, jaja

Lane ciasto na rosole z natką pietruszki, ziemniaki, kurczak pieczony, mizeria ze śmietaną, sok wielowarzywny niepasteryzowany.

Mleko, pszenica, jaja, seler

Kolorowe kryształki galaretki z gruszką.

Piątek

15.11.19

 

ALERGENY

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, kawa z mlekiem, mandarynka.

Mleko, pszenica, jaja

Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki, ziemniaki z cebulką, paluszki rybne, buraczki z chrzanem i jabłkiem, lemoniada cytrynowa.

Mleko, pszenica, jaja, seler, ryba

Mus owocowy, chrupki kukurydziane.

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

18.11.19

ALERGENY

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem, wędlina szynkowa, pomidor, papryka, kawa z mlekiem, banan.

Mleko, pszenica, jaja

Zupa ziemniaczana z koperkiem, strogonow z mięsa drobiowego z warzywami i ryżem, napój owocowy H2Owoc.

Mleko, pszenica, jaja, seler

Budyń waniliowy z musem truskawkowym

 

Mleko

Wtorek

19.11.19

ALERGENY

Bułka grahamka z masłem i dżemem 100% z owoców, mleko, biała rzodkiew do chrupania.

Mleko, pszenica, jaja

Rosół z makaronem i natką pietruszki, ziemniaki, filet z indyka w chrupiącej panierce, sałata lodowa ze śmietaną, lemoniada cytrynowa.

Mleko, pszenica, jaja, seler

Naturalny jogurt bananowo -truskawkowy z chrupkami kukurydzianymi.

Mleko

Środa

20.11.19

ALERGENY

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem, parówki na gorąco z ketchupem, herbata z cytryną, marchewka do chrupania.

Mleko, pszenica, jaja

Zupa wielowarzywna z kaszą kuskus, pierogi ruskie z masełkiem i cebulką, napój pomarańczowy.

Mleko, pszenica, jaja, seler

Rogalik z masłem i miodem, kakao, jabłuszko.

 

Mleko, pszenica, jaja

Czwartek

21.11.19

 

ALERGENY

Płatki zbożowe na mleku, bułka grahamka z masłem, i serkiem topionym, ogrek zielony, jabłuszko.

 

Mleko, pszenica, jaja

Barszcz czerwony z ziemniakami, pulpety wieprzowe w sosie chrzanowym z kaszą owsianą, kapusta kiszona gotowana, sok warzywno-owocowy niepasteryzowany.

Mleko, pszenica, jaja, seler

Kisiel z czerwonej porzeczki, herbatniki wielozbożowe.

 

Mleko, pszenica, jaja

Piątek

22.11.19

 

ALERGENY

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorem i ogórkiem kiszonym, kawa z mlekiem, gruszka.

Mleko, pszenica, jaja

Zupa pomidorowa z makaronem kuleczki i natką pietruszki, ziemniaki z cebulką, łosoś sote, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i marchewką (Colesław), kompot z owoców leśnych.

Mleko, pszenica, jaja, seler, ryba

Kasza manna na mleku z musem truskawkowo – brzoskwiniowym.

 

Mleko