Jadłospis


JADŁOSPIS

W zakładzie używa się: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy ( migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki - Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.

 

WODA MINERALNA NIEGAZOWANA PODAWANA DZIECIOM MIĘDZY POSIŁKAMI

Norma dziennego zapotrzebowania energetycznego dla dzieciw wieku przedszkolnym wynosi 1400 kcal. Średnio ważonanorma na energię wynosi 1320 kcal.Na czas pobytu dziecka w przedszkolu przypada 75% średnio ważonej normy dziennej czyli 990 kcal. I śniadanie 20-25% od 200 do 250kcal, II śniadanie 15 -20% od 150 do 200kcal,obiad 35-40% od 350 do 400kcal,podwieczorek 5-10% od 50 do 100kcal

 

 

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

14.10.19

 

ALERGENY

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem, ser żółty, pomidor, sałata, kawa z mlekiem.

Pomarańcza

Mleko, pszenica, jaja

Zupa szpinakowa, łazanki z kapustą kiszoną i wędliną, napój owocowy H2owoc.

 

Mleko, pszenica, jaja, seler

Kasza manna na mleku z musem jabłkowym.

 

 

Mleko

Wtorek

15.10.19

 

ALERGENY

Bułka grahamka z masłem, dżem 100% z owoców, kakao.

Banan.

 

Mleko, pszenica, jaja

Zupa Vega Mix z  koperkiem, kopytka z masełkiem, kurczak pieczony, kapusta czerwona z jabłuszkiem i żurawiną na ciepło. lemoniada cytrynowa z miodem.

Mleko, pszenica, jaja, seler

Puree owocowe z ciasteczkami zbożowymi.

 

Mleko, pszenica, jaja

Środa

16.10.19

 

 

 

ALERGENY

Stół szwedzki: pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem, polędwica drobiowa, kiełbasa śląska, jajo na twardo, serek topiony, oliwki, papryka, sałata, ogórek zielony, herbata z cytryną, miodem i imbirem

Jabłuszko.

Mleko, pszenica, jaja

Zupa ogórkowa z ziemniakami, ryż na mleku z polewą truskawkową, kompot wieloowocowy.

 

 

 

Mleko, pszenica, jaja, seler

Długa bułka z masłem, pasta rybna z twarożkiem, kawa z mlekiem.

 

 

 

Mleko, pszenica, jaja, ryba

Czwartek

17.10.19

 

ALERGENY

Bułka kajzerka z masłem, twarożek ziarnisty z rzodkiewką i szczypiorem, kawa z mlekiem.

Banan.

Mleko, pszenica, jaja

Zupa fasolowa z ziemniakami, bitki ze schabu w sosie własnym z kaszą perłową, sałata lodowa w sosie winegret, sok warzywno-owocowy niepasteryzowany.

Mleko, pszenica, jaja, seler

Drożdżówka z jabłkiem, herbatka owocowa.

 

Mleko, pszenica, jaja

Piątek

18.10.19

 

 

ALERGENY

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem, pasta jajeczna z żółtym serem i natką pietruszki, kawa z mlekiem.

Mandarynka.

 

Mleko, pszenica, jaja

 

Zupa pomidorowa z makaronem kuleczki i natką pietruszki, ziemniaki z cebulką, filet z dorsza opiekany na masełku klarowanym, sałatka z ogórka kiszonego w śmietanie. sok owocowy.

Mleko, pszenica, jaja, seler, ryba

Kisiel wiśniowy z batonikiem wielozbożowym

 

 

Mleko, pszenica, jaja

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

21.10.19

 

 

ALERGENY

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem, parówki na gorąco z ketchupem, herbata z cytryną.

Gruszka.

Mleko, pszenica, jaja

Żurek śląski z natką pietruszki, pierogi leniwe z masełkiem, surówka z tartej marchewki i jabłuszka, sok Kubuś bananowy.

 

Mleko, pszenica, jaja, seler

Bułka kajzerka z masłem, polędwica drobiowa, ogórek zielony, kawa z mlekiem.

Mleko, pszenica, jaja

Wtorek

22.10.19

 

 

ALERGENY

Płatki zbożowo – miodowe na mleku, bułka grahamka z masłem i żółtym serem, papryka.

Banan.

 

Mleko, pszenica, jaja

Rosół z makaronem i natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, kotlet drobiowy, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, sok pomarańczowy.

Mleko, pszenica, jaja, seler

Naturalny jogurt truskawkowo-bananowy z chrupkami kukurydzianymi.

Mleko

Środa

23.10.19

 

ALERGENY

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem, szynka od górali, pomidor, sałata, kawa z mlekiem.

Pomarańcza.

Mleko, pszenica, jaja

Zupa ziemniaczana z bobem i żółtą fasolą, pierogi ruskie z masełkiem i cebulką, napój owocowy H2owoc.

 

Mleko, pszenica, jaja, seler

Babka piaskowa, herbatka owocowa, jabłuszko.

 

 

Mleko, pszenica, jaja

Czwartek

24.10.19

 

ALERGENY

Bułka kajzerka z masłem i kremem czekoladowym, mleko.

Biała rzodkiew do chrupania.

Mleko, pszenica, jaja

 Lane ciasto z natką pietruszki, makaron wieloziarnisty z gulaszem wieprzowym w sosie pomidorowo-paprykowym, sok niepasteryzowany owocowo-warzywny.

Mleko, pszenica, jaja, seler

Kolorowe kryształki galaretki z gruszką.

Piątek

25.10.19

 

 

ALERGENY

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, kawa z mlekiem.

Jabłuszko.

Mleko, pszenica, jaja

Krupnik ryżowy na rosole z koperkiem, ziemniaki z masełkiem i cebulką, łosoś sote, surówka z białej kapusty Colesław na jogurcie naturalnym, lemoniada cytrynowa z miodem.

Mleko, pszenica, jaja, seler, ryba

 

Budyń waniliowy z musem truskawkowym.

 

Mleko

 

Opublikował: Administrator PP Opole
Data publikacji: 11-04-2013 12:51