Poniedziałek - 6 kwietnia
6 kwietnia 2020
Temat: "Wielkanocne Baby"
1. Zabawa słownikowa - "Ze Świętami Wielkanocnymi kojarzy mi się...." zdanie rozpoczyna rodzic, a dziecko podaje jak najwięcej słów, które kojarzą mu się ze świętami;
2. Zabawa dydaktyczna n/p fragmentu wiersza - "Wielkanocny stół" E. Skarżyńskiej - rozmowa n/t treści, czytanie zdań - w załączniku;
3. Zabawa ruchowa - naśladowcza - "Małe, duże jajko kurze" - w załączniku;
4. Zajęcie kulinarne - robimy "Babę Wielkanocną" - w załączniku;
5. "Kolorowanki" i ćwiczenia grafomotoryczne - w załączniku;
6. Uzupełnianie ćwiczeń w Kartach Pracy - dzieci 5 i 6 letnie;
Wielkanocny stół - (fragment wiersza E Skarżyńskiej)
Nasz stół wielkanocny
haftowany w kwiaty.
W borówkowej zieleni
listeczków skrzydlatych.
Lukrowana baba
rozpycha się na nim,
a przy babie –
mazurek w owoce przybrany.
Rozmowa z dzieckiem na temat wiersza:
Jak wygląda wielkanocny stół?
Jakie stały na nim ciasta?
Jakie przysmaki wielkanocne lubicie najbardziej?
„Czytamy zdania” – ćwiczenia w czytaniu.
Obrazki babek wielkanocnych i zdań (poniżej do wydruku) .
Rodzic układa wycięte dwa pierwsze zdania pod obrazkami babek.
Zadaniem dzieci jest odczytanie wszystkich zdań.
To babka i to babka.
Ta ma lukier, a ta cukier puder.
My mamy 2 babki.
Jedna babka dla babci, a druga dla mamy.
„Małe – duże jajo kurze” – zabawa ruchowa naśladowcza.
Rodzic recytuje tekst, a dziecko dostosowuje się do jego tempa recytacji.
Małe, duże, - Ręce blisko siebie, ręce rozłożone.
jajo kurze, - Rysowanie obiema rękami jajka w powietrzu.
jajo kurze, - Rysowanie obiema rękami jajka w powietrzu.
jajo kurze. - Rysowanie obiema rękami jajka w powietrzu.
Duże, małe - Ręce rozłożone, ręce blisko siebie.
doskonałe, - Klepanie się ręką po brzuchu.
doskonałe, - Klepanie się ręką po brzuchu.
mniam. - Klaśnięcie w dłonie.
„Wielkanocna Baba” – zajęcia kulinarne
– babkę wykonujemy z udziałem dzieci, oczywiście w czasie najdogodniejszym dla wszystkich.
Zwykle to wielka frajda dla dzieci.
Babka wielkanocna
Składniki:
500 g mąki
350 g cukru
250 g masło
4 jajka
¾ szklanki mleka
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
150 g rodzynek
Sposób przygotowania:
Utrzeć masło i 250 g cukru. Dodać cukier wanilinowy oraz żółtka.
Przesiać mąkę przez sito, dosypać do niej proszek do pieczenia.
Naprzemiennie dodawać mleko i utarte żółtka, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka.
W osobnym naczyniu ubić pianę z białek.
Dodać pianę do masy, delikatnie wymieszać.
Dosypać rodzynki.
Podzielić ciasto na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i resztę cukru.
Formę na babę (pojemność 1,5 l) posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Nałożyć ciasto – naprzemiennie kilka łyżek jasnej masy i kilka łyżek ciemnej masy.
Piec ciasto w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny.
Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.