17 kwietnia 2020 u Kotków
TEMATYKA TYGODNIOWA: Praca rolnika
TEMATYKA DNIA: Robimy ciasteczka
PROPOZYCJE ZABAW:
1.Wspólne z rodzicem śpiewanie piosenki " Stary Donald farmę miał"- zmiana ról podczas śpiewu, rodzic - narrator, dziecko - zwierzątko i na odwrót.
2.Zabawy z wierszem
-Wysłuchanie wiersza"Abecadło o chlebie" Władysław Bełza
ABC Chleba chcę, Lecz i wiedzieć mi się godzi, Z czego też to chleb się rodzi?
DEF Naprzód siew: Rolnik orze ziemię czarną I pod skibę rzuca ziarno
HKJ Ziarno w lot Zakiełkuje w ziemi łonie, I kłos buja na zagonie.
Ł i L Gdy już cel Osiągnięty gospodarza, Zboże wiozą do młynarza.
MNO Każde źdźbło, za obrotem kół, kamienia, W białą mąkę się zamienia.
PQS To już kres! Z młyna piekarz mąkę bierze I na zacier rzuca w dzieże.
RTU I co tchu W piec ogromny wkłada ciasto, By chleb miały wieś i miasto.
WXZ I chleb wnet! Patrzcie, ile rąk potrzeba, Aby mieć kawałek chleba.
- Rozmowa dotycząca treści wiersza:
Kto przyczynia się do tego, że mamy chleb?; Jak nazywają się te zawody?; Gdzie kupujemy chleb?
- Nauka wiersza na pamięć z podziałem na role, poszczególne fragmenty na zmianę dziecko mówi cicho lub głośno.
3.Zabawa ruchowa "Wiatraczki" do piosenki Idzie do nas wiosna https://youtu.be/qoAwQ9WCWSM
Dziecko śpiewa piosenkę wystukując rytm, na przerwę w muzyce wykonuje wiatraczek - obraca się w miejscu dookoła własnej osi.
4. Praca z książką Karta Pracy 3 zgodnie z tematyką dnia.
5. Zabawa ruchowa " Na ziemi zostaje" https://youtu.be/qoAwQ9WCWSM
6."Zdrowe ciasteczka z płatków owsianych" - zajęcia kulinarne
Składniki :
1 szklanka płatków owsianych, 8 dag miękkiego masła, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki bakalii (rodzynki, posiekane orzechy, pestki słonecznika), 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki mleka
Przygotowanie ciasteczek:
Rodzynki należy sparzyć i osączyć. Płatki zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Utrzeć z masłem i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem, wymieszać. Wlać mleko, wsypać bakalie, wymieszać na jednolitą masę. Wykładać na pergamin za pomocą dwóch łyżeczek małe porcje ciasta (najwyżej po pół łyżeczki). Piec w temperaturze 190–200°C przez 12 minut, do lekkiego zrumienienia. Zostawić do przestudzenia na blasze.
7. Degustacja ciasteczek SMACZNEGO !
ŻYCZĘ UDANEJ ZABAWY!
PROSZĘ O ZDJĘCIA Z PROCESU PRZYGOTOWANIA CIASTEK I EFEKTU KOŃCOWEGO.