Piątek - 24 kwietnia
24 kwietnia 2020
Temat tygodnia: "Praca rolnika"
1. Czytanie dziecku wiersza A. Bełzy "Abecadło o chlebie" - treść i praca z wierszem - w załączniku;
2. Praca z KP3. 26 - historyjka obrazkowa "Od ziarenka do ciastka" - dla dzieci 6-letnich;
3. Filmik dla dzieci "Od ziarenka do bochenka", pokazujący dzieciom pracę w polu dawniej i dziś"
4. "Pieczemy ciasteczka" - zabawa kulinarna- przepis na ciasteczka owsiane w załączniku;
5. "Jakie to zboża?" - zabawa dydaktyczna; link do obrazków
6. Zabawa grafomotoryczna dla dzieci 6-letnich - pisanie liter po śladzie i samodzielnie - załączniku;
7. Ćwiczenia graficzne, kolorowanki - w załączniku;
„Abecadło o chlebie” - W. Bełza
ABC chleba chcę,
Lecz i wiedzieć mi się godzi,
Z czego też to chleb się rodzi?
DEF naprzód siew:
Rolnik orze ziemię czarną i pod skibę rzuca ziarno
HKJ ziarno w lot zakiełkuje w ziemi łonie,
I kłos buja na zagonie.
Ł i L Gdy już cel osiągnięty gospodarza,
Zboże wiozą do młynarza.
MNO Każde źdźbło, za obrotem kół, kamienia,
W białą mąkę się zamienia.
PQS To już kres!
Z młyna piekarz mąkę bierze I na zacier rzuca w dzieże.
RTU I co tchu w piec ogromny wkłada ciasto,
By chleb miały wieś i miasto. WXZ I chleb wnet!
Patrzcie, ile rąk potrzeba, Aby mieć kawałek chleba.
Rozmowa dotycząca treści wiersza:
Kto przyczynia się do tego, że mamy chleb?
Jak nazywają się te zawody?
Gdzie kupujemy chleb?
Nauka wiersza na pamięć.
Rodzic recytuje rytmicznie słowa, a dziecko powtarza je jak echo.
Utrwalenie słów następuje przez: rytmiczne powtarzanie szeptem, rytmiczne powtarzanie głośno, dopowiadanie drugiej części frazy, recytowanie wysoko, nisko.
Jakie to zboża? - zapoznanie dzieci z rodzajami zbóż oraz ich ziarnami n/p obrazków:
„Zdrowe ciastka” – zajęcia kulinarne
Angażujemy dzieci. Zwracamy uwagę na bezpieczne wykonywanie pracy.
Składniki na ciasteczka z płatków owsianych:
1 szklanka płatków owsianych, 8 dag miękkiego masła, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki bakalii (rodzynki, posiekane orzechy, pestki słonecznika), 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki mleka
Przygotowanie ciasteczek:
Rodzynki należy sparzyć i osączyć. Płatki zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Utrzeć z masłem i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem, wymieszać. Wlać mleko, wsypać bakalie, wymieszać na jednolitą masę. Wykładać na pergamin za pomocą dwóch łyżeczek małe porcje ciasta (najwyżej po pół łyżeczki). Piec w temperaturze 190–200°C przez 12 minut, do lekkiego zrumienienia. Zostawić do przestudzenia na blasze.
Dokończ rysowanie dachu wg wzoru